top of page

Hoe helpen wij?

Vrijwilligers & gezinnen

Eén vrijwilliger ondersteunt, als vriend aan huis, één gezin gedurende een langere tijd. Modo Antwerpse Kempen biedt ondersteuning op maat en vraag van de

Gelukkig gezin

Het profiel van een vrijwilliger

De vrijwilliger ‘is er’, luistert naar de ouders zonder iets op te dringen, wisselt ervaringen uit en steunt en bevestigt.

De vrijwilliger speelt, sport, leest, zingt, … samen met de kinderen. Hij neemt het gezin mee naar de bibliotheek, de speeltuin of naar het park of moedigt de kinderen aan om lid te worden van een jeugdbeweging of een sportclub. Hij stimuleert hun ontwikkeling en ontdekt of bevestigt hun talenten.

De vrijwilliger ondersteunt gezinnen bij het herstellen of opbouwen van hun sociale netwerk door een brede waaier aan activiteiten buitenhuis aan te bieden.

De vrijwilliger stimuleert hen hun kracht te (her)vinden om moeilijke situaties het hoofd te bieden en zelf greep te krijgen op de situatie.

De vrijwilliger moedigt gezinnen aan om gebruik te maken van beschikbare diensten, voorzieningen en regelingen. Door samen met de ouders naar een oudercontact te gaan, naar het OCMW of de mutualiteit of door samen met hen de mogelijkheden te verkennen om hulp te zoeken, vormen ze een brug naar school, hulp- en dienstverlening.

Leraar en Student
IMG_4184.jpg

De vrijwilliger ‘is er’, luistert naar de ouders zonder iets op te dringen, wisselt ervaringen uit en steunt en bevestigt.

Het profiel van een vrijwilliger

liefde

Wij bieden:

  • Een online starterscursus bij het begin van je traject

  • Drie vormingen (pedagogische thema’s, geestelijke gezondheid…)

  • Vier supervisies

  • Ondersteuning gedurende je engagement

  • Een warme, toffe vrijwilligersgroep

  • Vervoersonkosten

  • Jaarlijks een teambuilding

1

Wij verwachten:

  • Een hart voor kinderen

  • Minimumleeftijd 18 jaar

  • Een voorlegging van jouw blanco uittreksel uit het strafregister (model 2)

  • Een engagement van minimum één jaar

  • Wekelijks een tweetal uren langsgaan bij je gezin

  • Het volgen van minimum één vorming

  • Het volgen van minimaal één supervisie

2

Vrijwilliger

‘Ik ben reeds enkele jaren op pensioen en was op zoek naar een nieuwe invulling van mijn dagen.

Via een vriendin leerde ik Modo kennen. Na een kennismaking met de coördinator werd ik voorgesteld aan een gezin uit Eritrea. Mij hulp werd vooral gevraagd voor ondersteuning van het oudste kindje dat toen in laatste kleuterklas zat. Ik heb haar een gans jaar in de school mee begeleid naar haar opstap naar het 1e leerjaar. Ik deed met haar, tijdens de middagpauze, spelletjes en oefeningen die overeenkwamen met het thema waar de juf rond werkte. Ik had een héél leuke, warme band met het gezin, ondertussen kunnen zij zelfstandig verder. Vermits we in dezelfde gemeente wonen, is het terugzien altijd heel aangenaam.

 

Momenteel begeleid ik een gezin uit Libië met 2 heel jonge kindjes. 1 kindje gaat pas naar school en het 2e kindje is 7 maanden. Het gezin kampt met financiële problemen, dus alle hulp die ze krijgen is zeer welkom. Mama en ik doen ook heel erg ons best om de Nederlandse taal onder de knie te krijgen. Het contact met de familie verloopt zeer warm en hartelijk. Het doet zo’n deugd om iets te betekenen voor mensen die het nodig hebben en die de hulp waarderen.

 

De samenwerking met de andere vrijwilligers is ook heel hartverwarmend. Telkens iemand iets nodig heeft voor zijn/haar gezin wordt dit in een whatsappgroep gezet en wordt er samen naar een oplossing gezocht. Op regelmatige basis komen we samen voor een supervisie, dan krijgt elke vrijwilliger even de tijd om de situatie binnen het gezin dat hij/zij ondersteunt toe te lichten. Heel interessant en leerrijk.

 

Alle vrijwilligers kunnen elk moment rekenen op de ondersteuning van de coördinator. Voor een luisterend oor, goede raad, advies,…. Altijd leuk om te weten dat je kan terugvallen op een bekwame professionele begeleider. Mijn vrijwilligerswerk bij Modo geeft me enorm veel voldoening!

Vrijwilliger
worden?

De vrijwilligers van Modo Antwerpse Kempen doen niet zomaar wat. Via opleiding, intervisie en ervaringsuitwisseling bieden ze een verbindende hand aan. Interesse om als vrijwilliger aan de slag te gaan? Neem dan gerust contact op. Bel met onze coördinator (gsm: 0499/89.90.44 ) of mail naar rafaela@modoantwerpsekempen.be)

Gezin

Gezinnen

Modo staat voor Mee Opvoeden Door Ondersteuning. Het is een vrijwilligersorganisatie die kwetsbare gezinnen met kinderen ondersteunt. Het betreft gezinnen die nood hebben aan opvoedingsondersteuning in de brede zin van het woord. Een voorwaarde is dat het gezin een verblijfsvergunning heeft in België en dat er voldoende communicatie mogelijk is. Dit is noodzakelijk om de gepaste zorg te garanderen. De hulp is vrijwillig, gratis en laagdrempelig. Maar ook preventief en op maat van het gezin. We richten ons enerzijds naar de kinderen (gezelschapspelletjes spelen, naar een speeltuin gaan, verhaaltjes voorlezen, huiswerkbegeleiding, toeleiden tot sportorganisaties…) en anderzijds naar de ouders (hen bv ondersteunen bij een spannend gesprek op school of bij OCMW,…).

 

Wij helpen gezinnen vanaf de zwangerschap tot de kinderen ongeveer 12jaar oud zijn. Er is dus minimum één kind onder de 12 jaar in het gezin aanwezig.

 

Modo is opgericht omdat ook kinderen die opgroeien in een kwetsbaar gezin, alle kansen verdienen én omdat we geloven dat ook gewone mensen, als vrijwilliger die gezinnen kunnen helpen. Want ‘It takes a village to raise a child’.

 

Het gezin kan zichzelf vrijwillig aanmelden maar ook personen uit hun omgeving kunnen in samenspraak het gezin de aanmelding doen.

Gelukkig gezin

Gezin

‘Als je ineens alleenstaande mama wordt met veel kids, geraak je snel geïsoleerd. In de maatschappij waarin we leven worden veel zaken (scheiding, mentale gezondheid, …) gezien als falen. Men probeert de zaken alleen aan te pakken wat eigenlijk onmogelijk is. Daarom ben ik heel blij met Modo die mij als 24/7 mama uit de isolatie trekt en ondersteuning probeert te bieden waar ze kunnen. Er wordt echt geluisterd en naar mijn gevoel de juiste mensen samengezet. Voor de kinderen is dit ook een hele positieve ervaring op vlak van contacten maar ook de familiedagen en feestmomenten. 1 grote familie van mensen die in een gelijkaardige situatie zitten als jij, dat maakt dat je je niet meer alleen voelt. Heel even is er geen schaamte.

 

Als ik iets kon veranderen… Jammer dat Modo niet zo bekend is. Het had nog beter geweest wanneer deze organisatie vernoemd wordt vanaf het moment je in een moeilijke situatie komt. Ik denk dan aan bvba bij het aanmelden bij OCMW, dat Modo automatisch voorgesteld wordt. Als ik Modo niet meer nodig heb als gezin, zou ik me graag aanmelden als vrijwilliger. Een warme, begrijpende, meedenkende familie als Modo mag echt wel in de spotlights staan.’

Aanmelden
gezin

Dat kan telefonisch, via mail of via het aanmeldingsdocument op de website. Na de aanmelding gaan wij op kennismakingsgesprek en daarna gaan wij volop op zoek naar een vrijwilliger!

Modo Antwerpse Kempen is een vrijwilligersorganisatie die gezinnen met jonge kinderen ondersteunt (tot 12 jaar).

We ondersteunen gezinnen met als doel hen zelfstandig op weg te helpen. Dit doen we door de inzet van een vaste vrijwilliger die wekelijks enkele uren langsgaat bij het gezin.

Contact

Rafaëla Rodriguez

Coördinator Modo Antwerpse Kempen

​​Rafaela@modoantwerpsekempen.be

0499/90.89.44

Tine Roelens

Administratief bediende Modo Antwerpse Kempen (werkt op dinsdag en donderdag).

tine@modoantwerpsekempen.be 

Het Open Poortje vzw - Modo Antwerpse Kempen

Puttenhoflaan 25 - 2970 Schilde

bottom of page